Keetweg 3 8181RB Heerde
Culturele instelling te koop aangeboden op Keetweg 3 in Heerde
.
VERBEELDING OP WATERKRACHT
.
Samen bouwen aan iets moois, iets duurzaams en iets waar iedereen van geniet, iets komt brengen of juist komt halen. Wij denken dat deze historische watermolen uit 1927 het toneel kan zijn voor alledaags samenzijn en voor bijeenkomsten waarin de eerste voorzichtige stappen op een heel nieuw pad worden gezet. De watermolen is méér dan alleen de molen; op het perceel staat ook een prachtige schuur en er zijn plannen om een woning te bouwen.
GESCHIEDENIS
In het buurtschap De Horsthoek ligt een prachtige oude watermolen, ‘De Hoop’. De Hoop in de huidige verschijningsvorm is gebouwd in 1927, maar er waren ook voorgangers. Zo wordt er in de 17e en 18e gewag gemaakt van papiermolen De Hoop en in de 19e eeuw doet De Hoop dienst als korenmolen. Voor zo’n watermolen werd een wijerd gemaakt, een waterbekken dat dient als aandrijving voor het molenmechaniek. Via een niet-natuurlijke waterloop wordt het water van de Grift naar dit bekken geleid. Al met al een schitterend staaltje technisch bouwkundig vernuft, en bijzonder genoeg actueler dan ooit, want duurzamer dan dit wordt het niet. De molen is in de afgelopen twaalf jaar omgevormd tot een maatschappelijk centrum. De authentieke onderdelen van de molen zijn daarbij met zorg bewaard en zichtbaar gemaakt door ze achter glas te zetten, of juist de omkasting te verwijderen en ze zo in beeld te brengen. De maalsteen, graansilo's en tandwielen zijn nu onderdeel van het moderne en industriële interieur.
HEERDE
De watermolen is gelegen in het fraaie Heerde, op de rand van de Veluwe. Heerde valt onder de noemer Cittaslow-gemeente (Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren) waardoor de kwaliteit van leven hier gegarandeerd goed is. De molen ligt vlakbij de A50 en die brengt u in 20 minuten naar Zwolle, Apeldoorn of Deventer. Kortom, ideaal gelegen voor een maatschappelijk centrum, want dat is de bestemming. Waaraan u dan zou kunnen denken, is het volgende - fantaseert u even mee?
DE TOUR
De grote schuur staat leeg, maar de ruimte is geweldig. Stelt u zich eens voor dat hier een restaurant zou zitten, verlicht met priksnoeren met heldere lampjes. Het licht klatert over de wanden. Het karakter van de oude schuur is behouden maar de schuur zelf is getransformeerd tot een heerlijke plek om elkaar te ontmoeten. Geroezemoes, lachende mensen, het geluid van bestek, servies, glazen en de achtergrondmuziek - het geluid van gezelligheid. De bezoekers zitten aan knusse tafels, hun gezichten uitgelicht door kaarslicht. Er wordt gelachen, gegeten en genoten. Door de grote dakramen zijn de maan en de sterren aan de hemel zichtbaar.
Aan de voorkant zit de glazen kas, als een soort portaal voor het restaurant. Hier staat een grote bar en er is toegang tot de centrale open keuken. Overdag is dit dé plek voor fantastische broodjes, grote stukken taart en bijpraten met een kop koffie erbij. De houten vloer en de lange tafels en banken geven een huiselijk gevoel. Een plek om bij te praten of om uw inbox bij te werken. Het pad vanaf de kas heeft een lange en een korte optie: de lange route gaat over het pad met de houtsnippers, onder de overhangende rozenstruiken door. Het pad wordt geflankeerd door knobbelige acacia’s en oude moeraseiken, en slingert zich om de indrukwekkende wijerd; het waterbekken dat de watermolen voedt. De wijerd zelf stroomt weer vol met water uit de Griftbeek. Deze plek heeft een eigen monster van Loch Ness, want naar verluid woont in de diepten van de wijerd een snoek zo groot als een varken. Het pad loopt om de wijerd, rond naar de watermolen.
De korte route brengt ons op de cour van de watermolen. Deze betonnen cour met aan de rechterzijde de in het oog springende Corten-stalen scheidingswanden, is thans terras maar het wordt ook gebruikt voor teambuildingactiviteiten of plein-air schildersessies. Het gebouw doet haast huiselijk aan doordat er decoratief gebouwd werd in die tijd; met decoratieve metselverbanden en prachtige vensters. Het glazen portaal aan de voorzijde nodigt uit om binnen te stappen.
Het geheel heeft op dit moment een maatschappelijke functie. De watermolen is in gebruik geweest als evenementenlocatie voor bruiloften, verjaarspartijen, heisessies, workshops of familiedagen en wat dies meer zij. De maalsteen en de silo’s nemen een hoofdrol in de ruimte. Met de hoge witte wanden en betonnen vloer, is deze ruimte dan ook een multifunctioneel canvas; uw publiek verzorgt de invulling. De lange bar vraagt er in ieder geval om, om aan te schuiven en een boompje op te zetten over hoe de evenementen vorm kunnen krijgen. Beneden zijn de WC’s. Hier zou ook een loungehoek kunnen worden gemaakt om even te lezen en te bezinnen. Het binnenwerk van de molen is zichtbaar vanachter dik glas. De zolder loopt over de gehele ruimte en is de perfecte plek voor een kunstenaar of bijvoorbeeld een yogaschool.
MAATSCHAPPELIJKE BESTEMMING - GEEN WOONBESTEMMING
Het geheel heeft op dit moment een maatschappelijke functie. Er is geen woonbestemming. Deze is ook niet mogelijk. De watermolen is in gebruik geweest als evenementenlocatie voor bruiloften, verjaarspartijen, heisessies, workshops of familiedagen en wat dies meer zij. De maalsteen en de silo’s nemen een hoofdrol in de ruimte. Met de hoge witte wanden en betonnen vloer, is deze ruimte dan ook een multifunctioneel canvas; uw publiek verzorgt de invulling. De lange bar vraagt er in ieder geval om, om aan te schuiven en een boompje op te zetten over hoe de evenementen vorm kunnen krijgen. Beneden zijn de WC’s. Hier zou ook een loungehoek kunnen worden gemaakt om even te lezen en te bezinnen. Het binnenwerk van de molen is zichtbaar vanachter dik glas. De zolder loopt over de gehele ruimte en is de perfecte plek voor een kunstenaar of bijvoorbeeld een yogaschool.
SCHUREN
Aan de kop van het perceel bevindt zich thans een grote schuur van circa 240 m² en een oude kapschuur van circa 170 m².
KORTOM
De watermolen van uw dromen staat in Heerde. Want bovenstaande, dat kunt u zelf neerzetten – geheel te plooien naar uw eigen visie. De mooiste ideeën ontstaan achterop een bierviltje, of tijdens de wandeling om de wijerd. Interesse? We nemen u graag mee. Gunning voorbehouden verkoper.
Kenmerken
Aangeboden als | Te koop |
---|---|
Koopprijs | €425.000 kosten koper |
Oppervlakte | 275 m² |
Bouwjaar | 1927 |
Gebruiksdoel | Culturele instelling |
Overige gebruiksdoelen | Horeca |
Buurt | Verspreide huizen Heerde-Zuid |
Over Heerde
Heerde heeft een oppervlakte van 42,19 km2 met ruim 18.776 inwoners.
Waar in Heerde staat ruimte te huur of te koop?
Europaweg (3) , Molenweg (3) , Veldkampseweg (2) , Zwolseweg (2) , Bonenburgerlaan (1) , Dorpsstraat (1) , Emmalaan (1) , Eperweg (1) , Kanaaldijk (1) , Keetweg (1) in totaal van 0 straten
Vragen of opmerkingen
Zoekt u een culturele instelling te koop in Heerde? We bieden u nu een unieke ruimte aan te Heerde. Deze ruimte heeft een totale beschikbare oppervlakte van 275 m² te koop en ligt op Keetweg 3 in Heerde.
Heeft u interesse in dit object, vul dan het aanvraagformulier in. Wij brengen u rechtstreeks in contact met de makelaar of eigenaar van de ruimte zodat u direct een bezichtiging kunt inplannen of extra informatie kunt opvragen. Deze info niet juist?
Klik hier indien bovenstaande informatie niet juist is en u ons hiervan op de hoogte wilt stellen.