Klarenbeekseweg 129 7381BE Klarenbeek
Onderwijsinstelling te koop aangeboden op Klarenbeekseweg 129 in Klarenbeek
De oppervlakte van het perceel bedraagt circa 2416 m². E.e.a. zoals op basis van definitieve kadastrale inmeting zal blijken.
De inrit vanaf de Klarenbeekseweg en een strook van het huidige schoolplein blijven eigendom van Gemeente Apeldoorn ter gebruik als inrit en uitbreidingsmogelijkheid voor de belendende brandweerkazerne.
Indeling schoolgebouw: Entree/garderobe, gemeenschapsruimte, kantoor, 4 leslokalen, gymzaal met was-/kleedruimte, keuken, diverse toiletgroepen en MIVA, bergruimte, CV-ruimte. Totale vloeroppervlakte circa 640 m² v.v.o.
Indeling noodgebouw: Entree, 2 lokalen, 2 slaapruimtes, pantry, toiletten. Totale vloeroppervlakte circa 160 m² v.v.o.
Buitenspeelplaats met fietsenstalling en stenen berging.
De verkoop van onderhavig complex geschiedt onder voorbehoud van gunning opdrachtgever (Gemeente Apeldoorn). Een Bibob toetsing maakt mogelijk onderdeel uit van de verkoopprocedure. Opdrachtgever hecht aan een passende invulling voor het dorp Klarenbeek. Nu het schoolgebouw aan de Klarenbeekseweg 129 niet langer gebruikt hoeft te worden als onderwijs locatie, wordt het tijd voor een nieuwe invulling. De Gemeente wil ruimte bieden aan dat wat leefbaarheid van het dorp Klarenbeek vergroot. Verkoop geschiedt dan ook onder de voorwaarde dat het gebouw minimaal 10 jaar na verkoop (overwegend) zal worden gebruikt als kinderopvang. Deze voorwaarde zal als kettingbeding worden vastgelegd in de akte van levering."
In opdracht van verkoper is een asbestinventarisatie en een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Voor serieuze gegadigden zijn bedoelde rapportages beschikbaar ter kennisname. Uitgangspunt van de verkoop is dat opdrachtgever geen vrijwaring geeft voor aanwezigheid van stoffen in het gebouw en/of de bodem buiten de door betreffende onderzoeksbureaus geconstateerde/aangetroffen stoffen. Verkoop geschiedt op basis van het huidige staat principe ("as is where is"). Tevens zal ondanks dat het gebouw redelijk tot goed is onderhouden een zogenaamde ouderdomsclausule worden opgenomen.
HISTORIE
Precies aan de gemeentegrens tussen Apeldoorn en Voorst staat de openbare basisschool De Dalk in Klarenbeek. Vroeger heette deze school kortweg School nr.7. De school staat op gemeentegrond van Apeldoorn. De school heeft een rijke geschiedenis die begint in 1831. Leerplicht bestond er nog niet en daarom heeft men lange tijd genoeg gehad aan één lokaal. Pas zestig jaar later kwam er een tweede lokaal bij. Het schoolgebouw verkeerde in slechte staat en daarom werd besloten om in 1913 een nieuwe school te bouwen met zes klassen. Er kwam ook een woning voor de hoofdonderwijzer, net naast de school, maar net over de gemeentegrens op grondgebied van de gemeente Voorst (de school staat in de gemeente Apeldoorn). De onderwijzerswoning is op onderstaande foto te zien achter het schoolgebouw. Verderop staat de korenmolen De Hoop. In 1985 deed het basisonderwijs zijn intrede. Er kwam een einde aan het naast elkaar bestaan van kleuter- en lageronderwijs. Sinds die tijd draagt de school ook zijn huidige naam ‘De Dalk’. In 1987 werd op grootse wijze het 125-jarig bestaan gevierd. Op de foto hierboven die rond 1920 is gemaakt, is links het kruidenierswinkeltje van Koers te zien.
TOEKOMST VAN HET SCHOOLGEBOUW
Nu het pand niet langer nodig is voor onderwijs, is een transformatie naar een ander gebruik goed denkbaar. Belangrijk aspect bij de transformatie is dat er oog blijft voor de schoolstructuur van het gebouw en dat, ondanks dat het niet bij de verkoop behoort, de samenhang met de naastgelegen onderwijzerswoning vanuit historisch oogpunt blijft bestaan.
Het pand is aangemerkt als karakteristiek in het bestemmingsplan, wat betekent dat het gebouw wegens zijn cultuurhistorische waarde en beeldwaarde beschermd is tegen sloop. Dat wil niet zeggen dat er geen ingrepen in en aan het gebouw mogelijk zijn. De jongere aanbouwen aan de achterzijde zijn niet waardevol vanuit historisch perspectief en mogen in dien gewenst worden gesloopt. Daar is het dan ook mogelijk om nieuwe aanbouwen te realiseren. Het interieur van het gebouw is niet beschermd, maar behoud van de hoofdstructuur en nog aanwezige waardevolle historische onderdelen is in principe wel gewenst.
Vanuit historisch oogpunt zou het een goed idee zijn om de oude hoofdingang, middenin de voorgevel, weer in ere te herstellen.
Verder kan er gekeken worden naar gebruiksmogelijkheden op de verdieping, waarbij ingrepen aan de achterzijde van de kap denkbaar zijn in de vorm van dakkapellen. Aan de voorzijde en zijkanten van de achtervleugels kunnen eventueel dakramen worden geplaatst om licht op de zolder te krijgen.
INSTANDHOUDINGSVERPLICHTING
Een belangrijk gegeven van de karakteristieke status van het pand is dat er een sloopverbod geldt en dat de hoofdvorm en gevelindeling in stand moeten worden gehouden. Zoals boven reeds vermeld, is sloop van de later aangebouwde delen aan de achterzijde, wel mogelijk.
In het plattegrondje in de bijlage is met rode lijnen aangegeven welke buitengevels waardevol zijn. Het geel gekleurde gedeelte zijn jongere aanbouwen. De toestelberging heeft waardevolle status. Deze mogen eventueel worden gesloopt.
BRANDWEERKAZERNE
Direct naast de school, op huisnummer 127, staat een brandweerkazerne. Deze brandweerkazerne bereikt binnenkort het einde van de technische levensduur. De brandweerkazerne voldoet niet meer aan de gestelde eisen en wensen die bij een brandweerorganisatie noodzakelijk zijn om een snelle uitruktijd en veilige en schone werkwijze te bewerkstelligen. Met een renovatie wordt deze opgave niet opgelost, daarvoor is het vereiste gebruiksoppervlak van remise en nevenruimtes van de bestaande post simpelweg (veel) te klein.
Om bovengenoemde redenen wordt voor deze brandweerpost op basis van een blauwdruk toegewerkt naar sloop en vervangende nieuwbouw.
De brandweerorganisatie heeft een blauwdruk ontwikkeld; een standaard model van een brandweerkazerne, waarin het vereiste ruimteprogramma het meest ideaal en conform huidige eisen is ingepast. De blauwdruk is inmiddels op een aantal plaatsen in Nederland gerealiseerd en heeft zijn kwaliteit bewezen.
Vanzelfsprekend behoudt de uitwerking van de blauwdruk de vrijheid de kazerne toe te spitsen op de karakteristieken van de plek (omgevingsfactoren).
De brandweer heeft exact laten berekenen of – met het huidige vrijwilligerskorps – de bestaande locatie voldoet aan de vereiste aanrijdtijden. De bestaande locatie voldoet.
Omdat de footprint van een nieuwe brandweerpost (conform de bovengenoemde blauwdruk) een stuk groter is dan de bestaande is een groter perceeloppervlak nodig; een verbreding van het huidige brandweerperceel met 5 meter over de lengte grenzend aan het perceel van de school is nu meegenomen. De noodzaak is echter pas definitief bekend als de plannen verder zijn uitgewerkt, dus later bekend dan de verkoop. Het onderzoek naar de vervangende nieuwbouw van de brandweerkazerne zit nog slechts in de verkennende fase. Mocht de brandweer geen grotere kavel nodig hebben, dan heeft de nieuwe eigenaar van de school het recht van eerste koop tegen kosten koper op deze strook (of een restant) van de kavel.
De brandweerpost rukt gemiddeld 40x per jaar uit.
MILIEUCIRKEL - GELUIDSHINDER
Op deze locatie in het dorp wordt de hoedanigheid van deze brandweerkazerne en het aantal uitrukmomenten niet als een directe belemmering gezien voor de transformatie van de school naar kinderopvang.
Wel is het wenselijk om tijdens de transformatie bij ingrepen in het gebouw rekening te houden met de geluidsgevoeligheid van de uiteindelijke gebruikers. Geluidsisolerende maatregelen met name aan de zijde van de brandweerkazerne zullen een significante kwalitatieve meerwaarde met zich meebrengen.
Vraagprijs: € 550.000,-- k.k.
Kenmerken
Aangeboden als | Te koop |
---|---|
Koopprijs | €550.000 kosten koper |
Oppervlakte | 641 m² |
Bouwjaar | 1966 |
Gebruiksdoel | Onderwijsinstelling |
Buurt | Klarenbeek |
Wijk | Klarenbeek en omgeving |
In de buurt
De 1 meest populaire buurten in de omgeving om een onderwijsinstelling te kopen zijn: Wolthuis (1)
Over Klarenbeek
Klarenbeek heeft een oppervlakte van 17,45 km2 en ligt in de gemeente Apeldoorn, met ruim 164.781 inwoners.
Waar in Klarenbeek staat ruimte te huur of te koop?
Clabanusweg (1) , Hoofdweg (1) , J.R. Krepellaan (1) , Klarenbeekseweg (1) , Oudhuizerstraat (1) in totaal van 0 straten
Vragen of opmerkingen
Zoekt u een onderwijsinstelling te koop in Klarenbeek? We bieden u nu een unieke ruimte aan te Klarenbeek. Deze ruimte heeft een totale beschikbare oppervlakte van 641 m² te koop en ligt op Klarenbeekseweg 129 in Klarenbeek.
Heeft u interesse in dit object, vul dan het aanvraagformulier in. Wij brengen u rechtstreeks in contact met de makelaar of eigenaar van de ruimte zodat u direct een bezichtiging kunt inplannen of extra informatie kunt opvragen. Deze info niet juist?
Klik hier indien bovenstaande informatie niet juist is en u ons hiervan op de hoogte wilt stellen.