Hoofdweg 661 2131BB Hoofddorp
Bedrijfsruimte te koop aangeboden op Hoofdweg 661 in Hoofddorp
TE KOOP IN HOOFDDORP CA 830 M2 KANTOOR-BEDRIJFSRUIMTE | UNIEK INDUSTRIEEL ERFGOED | CENTRAAL GELEGEN OP EIGEN PERCEEL VAN RUIM 1000 M2 | UNIEKE ONTWIKKELLOCATIE | BREDE MOGELIJKHEDEN VOOR WONEN EN WERKEN
Ruim 830 meter aan karakteristiek industrieel erfgoed, centraal gelegen op een zichtlocatie in Hoofddorp op eigen perceel van ca. 1000 m2 met ruime parkeergelegenheid. Het gebouw heeft geen monumentenstatus en leent zich uitstekend voor ontwikkeling tot bedrijfsruimte, kantoorruimte, praktijkruimte of woon-werkbestemming.
GEBOUW EN VLOEROPPERVLAKTE
Het gebouw beslaat ruim 830 M2 aan vloeroppervlakte, verdeeld over twee verdiepingen. Een wereld van mogelijkheden voor zowel bedrijvigheid, kantoor en wonen, of een combinatie hiervan. Een gedeelte van de onderzijde werd in 2015 reeds geïsoleerd en voorzien van sanitair en vloerverwarming voor gebruik als vergaderlocatie. De betonnen vloeren zorgen voor een industrieel karakter in combinatie met de originele staalconstructies en vensterrijen. In de afbeeldingen treft u een aantal artist impressions die de veelzijdigheid van dit gebouw illustreren en die dienen als voorbeeld van de kosmopolitische sfeer die hier gecreëerd kan worden. Het gebouw is omzoomd door eigen grond en voorzien van ruime entrees aan voor-, achter- en zijgevels.
LIGGING EN BEREIKBAARHEID
Uitstekend bereikbaar per auto via de N201, A4 en A5 richting Haarlem, Aalsmeer, Schiphol, Amsterdam en Den Haag. Centraal gelegen op een uitstekende (zicht)locatie langs de Hoofdvaart op een kwartier van Amsterdam. Het gebouw ligt met 2 minuten afstand uitstekend ten opzichte van de snelweg A4 en heeft directe busverbindingen richting Schiphol Airport en het NS-treinstation Hoofddorp, met meerdere verbindingen naar andere (rand)steden.
PARKEREN
Het object is omzoomd door ruim ca 600 meter perceel alwaar een ruime mogelijkheid bestaat voor het realiseren van ten minste 15 pareerplaatsen.
KADASTER & BESTEMING
Gemeente Haarlemmermeer, C, 5884. Het perceel heeft op dit moment een bedrijfsbesteming..
GESCHIEDENIS
Hoofddorp is de belangrijkste plaats in de Haarlemmermeer, die vanaf 1840 werd drooggelegd. In 1855 was de gemeente Haarlemmermeer een feit. Het zeekleigebied zou een belangrijk landbouwgebied worden, waarin aardappels, suikerbieten en tarwe geteeld werden. Het land werd strikt geometrisch ingedeeld: rechte vaarten, sloten en straten omsloten grote percelen. Van oorsprong ook een gebied met een gemengde identiteit, aangezien de gehele bevolking nieuw was en uit vele landstreken hierheen trok. Een nieuwe wereld, waar geschiedenis een beperkte rol speelde en waar de lokale traditie en identiteit zich nog moest ontwikkelen.
Hoe belangrijk de Haarlemmermeer was voor Nederland en voor de voedselvoorziening in het bijzonder, blijkt uit een lijst uit 1931 van erkende graanhandelaars in Noord-Holland: van de tien namen waren er drie gevestigd in de Haarlemmermeer en als Halfweg erbij wordt gerekend zelfs vijf.[1] Deze bedrijven beschikten over gebouwen waarin het graan opgeslagen konden worden, maar ook over een weegbrug om het aangevoerde graan te wegen en later vaak ook een droger om graan dat te veel vocht bevatte, te drogen tot het vochtpercentage ongeveer 15 à 16 procent bedroeg. Graanhandelaars waren gevestigd op een plaats die goed bereikbaar was zowel via de weg als via het water, waardoor de aan- en afvoer van het graan op verschillende manier kon plaatsvinden.[2]
Tegenwoordig zijn zo goed als alle houten graanschuren in de Haarlemmermeer verdwenen of zeer sterk van karakter veranderd. Aan Hoofdweg 661 prijkt echter tot op de dag van vandaag het prachtige ontwerp van bouwkundige Van Damme (1883-1948), die actief was in en rond de Haarlemmermeer. Hij ontwierp zowel agrarische/industriële gebouwen als woonhuizen. The Barn werd begin 1933 in gebruik genomen. In 1935 moderniseerde hij ook de grote zaal van de Beurs in Hoofddorp, waar het graan van de Haarlemmermeer verhandeld werd.
Veel van de graanschuren die in de Haarlemmermeer waren gebouwd, waren van hout. Karakteristiek is de hoge plaatsing van de vensters per bouwlaag, de grote deuren op de begane grond en verdieping en een kap met een flauwe hellinghoek.[3] De schuren bestonden uit grote ruimten, waar het graan in zakken werd opgeslagen. Later vond ook opslag plaats in kuubskisten of uiteindelijk ook in silo’s. De hooggeplaatste ramen konden open worden gezet zodat het aanwezige graan goed kon drogen of droog kon blijven. Het was namelijk van het grootste belang dat het vochtpercentage van graan niet groter was dan 15 à 16 procent. Hierdoor kon broei worden voorkomen en was het graan goed verwerkbaar. In het interieur zijn nog diverse onderdelen aanwezig zoals silomonden en transportsystemen, behorend bij de graanopslagfunctie.
Deze algemene kenmerken zijn ook in the Barn terug te vinden. Het exterieur wordt met name bepaald door hout en de hooggeplaatste vensterrijen. De beplanking van de gevels is horizontaal of liggend, terwijl in de geveltop staande delen zijn toegepast. De voorgevel en de achtergevel zijn voorzien van grote deuren voor de aan- en afvoer van graan. Het houten gebouw staat op een bakstenen voet om optrekkend vocht te voorkomen. Het gesloten karakter geeft een stoer en industrieel karakter aan het gebouw, dat nog eens wordt versterkt door het ontluchtingstorentje dat aan de rechterzijgevel is uitgebouwd.
Ruim 70 jaar was het gebouw het bedrijvige hart van de familieonderneming in de graanhandel en tot 2003 werd in The Barn graan opgeslagen en verhandeld. Het is een van de weinige bouwwerken in Hoofddorp centrum dat getuigt van het verleden van de Haarlemmermeer als graanschuur van West Nederland.
The Barn beslaat ruim 830 M2 aan vloeroppervlakte, verdeeld over twee verdiepingen. Een wereld van mogelijkheden voor zowel wonen als werken, of een combinatie hiervan. Een gedeelte van de onderzijde werd in 2015 reeds geïsoleerd en voorzien van sanitair en vloerverwarming voor gebruik als vergaderlocatie. De betonnen vloeren zorgen voor een industrieel karakter in combinatie met de originele staalconstructies en vensterrijen.
Bronvermelding en voetnoten:
[1] ‘GEWESTELIJKE TARWE-ORGANISATIES. Erkende Handelaars in Noord-Holland’, De Tijd: godsdienstig-staatkundig dagblad, 24 juni 1931: ‘De eerste voorloopige lijst van erkende handelaars en tusschenpersonen der Tarwe-Organisatie voor Noord-Holland vermeldt de volgende namen: C. Beers Gzn., Winkel T. 85a., Tel. 29: H. H. Haytema, Alkmaar, Zaadmarkt C 2; M. de Jong, Edam, Vesting; N.V. C. Verhoog, Halfweg; In- en Verkoop Bureau L.T.8., Haarlem, Overveen Julianalaan 29; v. Waveren's Graanhandel, Haarlem, Kenaupark: C. Immink, Hoofddorp, Hoofdweg 574: H. Peters, Haarlemmermeer, Aalsmeerderdijk 51; J, Vrijland, Halfweg, Zwanenburgdijk 479; v. Wijk & Kortleve, Vijfhuizen, Vijfhuizerdijk 44.’ (onderstreping auteur).
[2] Zie voor silogebouwen en graanschuren in het algemeen: Karel Loeff, Silogebouwen van graan- en veevoederbedrijven in Nederland. Kathedralen van het platteland, Zwolle 2004 (ook raadpleegbaar via https://issuu.com/overijssel/docs/silogebouwen/43)
[3] Er is een soort verwantschap met andere houten opslagschuren, zoals bollenschuren. Het verschil is echter dat zowel bollenschuren als bijvoorbeeld kaaspakhuizen een inrichting met stellingen kenden, wat bij graanpakhuizen niet het geval was.
Kenmerken
Aangeboden als | Te koop |
---|---|
Koopprijs | €1.850.000 kosten koper |
Oppervlakte | 974 m² |
Bouwjaar | 1933 |
Gebruiksdoel | Bedrijfsruimte |
Buurt | Hoofddorp Noord |
Wijk | Hoofddorp |
In de buurt
De 10 meest populaire buurten in de omgeving om een bedrijfsruimte te kopen zijn: Hoofddorp Noord (12), Hoofddorp Graan voor Visch Zuid (9), Hoofddorp Beukenhorst Oost (4), Schiphol (4), Hoofddorp De President (3), Hoofddorp Oost (3), Hoofddorp Zuid (3), Schiphol-Rijk (2), Cruquius (1), Hoofddorp De Hoek (1)
De 7 meest populaire bedrijventerreinen in de omgeving om een bedrijfsruimte te kopen zijn: Hoofddorp-Noord (11), Graan Voor VIsch-Zuid (9), De President (3), De Hoek (1), Rijsenhout Konnetlaantje, Centrum en A4 (1), Rozenburg (1), Vijfhuizen (1)
Over Hoofddorp
Hoofddorp heeft een oppervlakte van 37,86 km2 en ligt in de gemeente Haarlemmermeer, met ruim 157.789 inwoners.
Waar in Hoofddorp staat ruimte te huur of te koop?
Kruisweg (18) , Diamantlaan (11) , Graftermeerstraat (11) , Jacobus Spijkerdreef (10) , Siriusdreef (8) , Taurusavenue (7) , Hoofdweg (6) , Noordmeerstraat (6) , Wegalaan (6) , Marktplein (5) in totaal van 0 straten
Vragen of opmerkingen
Zoekt u een bedrijfsruimte te koop in Hoofddorp? We bieden u nu een unieke ruimte aan te Hoofddorp. Dit bedrijfspand heeft een totale beschikbare oppervlakte van 974 m² te koop en ligt op Hoofdweg 661 in Hoofddorp.
Heeft u interesse in dit object, vul dan het aanvraagformulier in. Wij brengen u rechtstreeks in contact met de makelaar of eigenaar van de ruimte zodat u direct een bezichtiging kunt inplannen of extra informatie kunt opvragen. Deze info niet juist?
Klik hier indien bovenstaande informatie niet juist is en u ons hiervan op de hoogte wilt stellen.