Sweelincksingel 3 -7 3122AL Schiedam
Culturele instelling te koop aangeboden op Sweelincksingel 3 -7 in Schiedam
De boomgaard is van oudsher verbonden met de boerderij. Aan de andere zijde van het pand ligt een
voedseltuin, waar op dit moment voedselbank tuinieren plaatsvindt met een sociale functie. De boerderij heeft een rijke geschiedenis met zijn oorsprong als kaasboerderij, die momenteel als clubhuis voor de scouting wordt gebruikt. Voor u ligt hier een unieke kans voor een bijzondere herontwikkeling van boerderij Landvreugd!
De prijs is een richtprijs.
Plattegronden en afmetingen
Voor de afmetingen verwijzen wij naar de plattegronden. De indeling is slechts ter indicatie en kan naar eigen inzicht en voorkeur aangepast worden (uiteraard binnen de bouwkundige mogelijkheden en met behoud van de architectuur en cultuurhistorische waarden).
Huidige staat
Het object verkeerd in slechte tot redelijke staat. De koper wordt verplicht op eigen rekening en risico het gekochte te restaureren en het achterstallige onderhoud uit te voeren. Er is geen bouwkundig rapport beschikbaar. Koper kan zelf een bouwkundig onderzoek (laten) uitvoeren.
In 2017 is er brand geweest in het voormalige koetshuis, die nagenoeg volledig is uitgebrand.
Het koetshuis dient door de koper in oorspronkelijke staat herbouwd te worden. Hiervoor is reeds een omgevingsvergunning verleend (19OMGS183). Koper wordt verplicht op eigen rekening en risico de herbouw en restauratie van het koetshuis uit te voeren. Uiterlijk binnen vierentwintig (24) maanden na de juridische levering, dient de restauratie te zijn voltooid. Er zijn bouwkundige tekeningen beschikbaar behorende bij de omgevingsvergunning.
Locatie
Voormalig boerderij Landvreugd is gelegen tussen de wijk Groenoord-Zuid en de A20 in de oksel van het Kethelplein. Goed bereikbare toegangswegen naar A20 en A4.
Monument
De architectuur- en cultuurhistorische waarde van het agrarische complex heeft er toe geleid dat de opstallen en omliggende erf (gronden) op het perceel een beschermde monumentale status hebben gekregen (gemeentelijk monument, nummer 332). De boerderij heeft nog alle kenmerken van de oorspronkelijke, typisch Westlandse kaasboerderij.
De gemeente heeft het Schiedams Monumentenfonds (voorheen Schiedams Restauratiefonds) opgericht. Voor kosten voor onderhoud, restauratie en verduurzaming van gemeentelijke monumenten verstrekt het fonds leningen met een lage rente aan pand eigenaren. Meer informatie eigenaar van het monument blijft daarbij wel de eerstverantwoordelijke.
Monumentenzorg en duurzaamheid
Verduurzaming is de komende periode een belangrijke opgave voor Schiedam. Voor monumenten vraagt verduurzaming vaak om maatwerk, omdat generieke oplossingen uit de markt niet altijd passend zijn. Hierbij moet gezocht worden naar een balans tussen het (authentieke) behoud van het monument en de mogelijkheden voor verduurzaming van het monument. Kortom: verduurzaming is belangrijk, maar mag niet leiden tot zichtbaar verlies aan historische waarden.
Bestemming
De ontwikkellocatie is gelegen in bestemmingsplan ‘Groenoord 2015’ (onherroepelijk vastgesteld 2015-09-15) met de enkelbestemming ‘Maatschappelijk’, de dubbelbestemmingen ‘Waarde Archeologie’ en ‘Waarde-Cultuurhistorie’. Daarnaast is het plan gelegen in de gebiedsaanduidingen ‘Geluidszone –industrie’ en ‘Geluidszone-wegverkeer’
Gebruik
De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a. maatschappelijke voorzieningen;
met daarbij behorende:
b. groenvoorzieningen;
c. ontsluitingswegen, paden en verhardingen;
d. parkeervoorzieningen; e. tuinen en erven;
f. waterlopen, waterberging en waterhuishoudkundige voorzieningen.
Onder een maatschappelijke voorziening wordt volgens het Paraplu-bestemmingsplan ‘begrippen en wijze van meten’ (onherroepelijk vastgesteld 2021-04-20) het volgende verstaan: educatieve, (sociaal-)medische, (sociaal-)culturele en levensbeschouwelijke voorzieningen, woonzorgvoorzieningen, voorzieningen ten behoeve van sportieve recreatie, kinderdagverblijven, stadslandbouw en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, alsmede ondergeschikte detailhandel en ondersteunende horeca ten dienste van deze voorzieningen
Ruimtelijk Kader
Er is een ruimtelijk kader beschikbaar waarin de gebruiksmogelijkheden worden toegelicht. Hierin vindt u ook nadere informatie over de onderwerpen: historische context, locatiekarakteristieken, kaders voor herontwikkeling, ambities en milieuaspecten.
Wijziging bestemming
Het bestemmingsplan is mogelijk niet toereikend voor een optimale herontwikkeling van deze locatie. Om de gewenste herontwikkeling mogelijk te maken, moet a) het bestemmingsplan worden herzien, of b) er moet met een omgevingsvergunning worden afgeweken van het bestemmingsplan. De keuze voor de exacte procedure zal in samenspraak met de gemeente en de ontwikkelaar worden bepaald. Daarbij wordt gekeken welke procedure het meest optimaal is gelet op de wederzijdse behoeften.
De gemeente wil graag dat de uiteindelijke invulling een bijdrage gaat leveren aan de verdere ontwikkeling van de wijk Groenoord. Daarom zoekt de gemeente bij voorkeur een kandidaatkoper met een plan voor een sociaal-maatschappelijke invulling, welke een bijdrage gaat leveren aan de maatschappelijke opgaven binnen de wijk Groenoord.
Gelet op de milieueffecten (luchtkwaliteit, geluid en externe veiligheid) lijkt de locatie niet geschikt voor wonen of een andere gevoelige functie. In verband met externe veiligheid is de locatie evenmin geschikt voor grotere groepen of nachtverblijf.
De invulling van de locatie moet aansluiten op de historische context, waarbij de monumentale waarden van het in- en exterieur van deze voormalige boerderij gerespecteerd blijven. Bovendien vormt de locatie een belangrijke schakel in de Groenblauwe Structuur en het ecologische netwerk van Schiedam. De ontwikkeling moet daarom een groenblauwe parel blijven in het netwerk.
Aardgasvrije wijk
Groenoord is beoogd als eerste aardgasvrije wijk van Schiedam. Gelet op de ambities die de gemeente heeft ten aanzien van duurzaamheid, alsmede haar voorbeeldfunctie en het gesloten
contract met Eneco, dient het pand aangesloten te worden op het warmtenet, indien het overgedragen wordt aan een derde. Deze contractuele (aansluit)verplichting eindigt op 31-12-2062. Wanneer het onroerend goed in de tussenliggende periode wordt verkocht of overgedragen aan een andere partij, wordt ook de aansluitverplichting op het warmtenet overgedragen.
Bezichtigingen
Om serieuze geïnteresseerden alle gelegenheid te geven om te bezichtigen worden er verschillende kijkmomenten georganiseerd. Voor het plannen van een bezichtiging tijdens een van de kijk-momenten kunt u contact opnemen met ons kantoor. Er zijn meerder kijkmomenten ingepland; tijdens een van de kijkmomenten wordt u ook in de gelegenheid gesteld om een tweede keer te kijken met eventueel uw makelaar, taxateur en/ of bouwkundige.
Verkoopprocedure
De gemeente Schiedam biedt geïnteresseerde (markt)partijen de mogelijkheid om behalve een onvoorwaardelijke bieding, ook een bieding onder gebruikelijke voorwaarden uit te brengen. Potentiële kopers kunnen alleen schriftelijk een bod uitbrengen op de onroerende zaak door middel van het originele biedingsformulier dat in een gesloten envelop bij de verkopende makelaar wordt afgegeven, bezorgd of ge-e-maild (zie wijze van bieden in verkoop- en biedingsvoorwaarden).
Plan/Visie
Er dient een korte visie of plan te worden overlegd bij de bieding aan de hand van de gestelde vragen/onderwerpen op het biedingsformulier, waaruit duidelijk blijkt wat uw plannen zijn met de onroerende zaak (bestemming). Het hoeft geen gedetailleerd uitgewerkt plan te zijn op Voorlopig Ontwerp niveau. Een globaal plan is voldoende, zolang die wel concreet antwoord geeft op de gestelde vragen en onderwerpen. (maximaal 4 A4tjes voor tekst en eventueel beeldmateriaal).
Voorbehouden
Het vastgoed wordt door de gemeente Schiedam aangeboden onder twee voorbehouden:
* Voorbehoud van screening in het kader van de integriteit van de potentiële koper(s) (op basis van de Wet Bibob en de Bibob beleidsregels Gemeente Schiedam 2015);
* Voorbehoud van een bestuurlijk besluit van het college van burgemeester en wethouders van Schiedam tot definitieve gunning.
Gunning
Wanneer de biedingen zijn uitgebracht wordt de aanvaardbaarheid van de onvoorwaardelijke en de voorwaardelijke biedingen onderzocht. De gemeente Schiedam kijkt dan voornamelijk naar de hoogte van het bod, het ingediende plan/visie, maar ook naar de risico’s die zijn verbonden aan de gestelde voorwaarden in relatie tot de hoogte van de bieding. Vervolgens wordt bepaald wat een aanvaardbare bieding is en of de onroerende zaak kan worden gegund, rekening houdend met de benodigde Bibob procedure en uitkomst.
Bijzonderheden
* In de koopovereenkomst zullen de gebruikelijke bedingen (clausules) worden opgenomen (niet-limitatief), zoals: asbest, houtzwam, bodemverontreiniging, geluid, fundatie, ouderdom, niet zelfbewoningsclausule, ‘as is, where is’ en monumentale status.
* Levering: Het object wordt in de huidige staat verkocht. De verkoper zal op geen enkele wijze bijdragen in de kosten voor eventuele aanpassi
Kenmerken
Aangeboden als | Kopen |
---|---|
Koopprijs | €450.000 kosten koper |
Oppervlakte | 695 m² |
Bouwjaar | 1905 |
Gebruiksdoel | Culturele instelling |
Buurt | Groenoord-Zuid |
Wijk | Groenoord en Kethel |
Over Schiedam
Schiedam heeft een oppervlakte van 19,86 km2 met ruim 79.279 inwoners.
Waar in Schiedam staat ruimte te huur of te koop?
Hoogstraat (8) , Lange Nieuwstraat (7) , 's-Gravelandseweg (4) , Kommiezenlaan (4) , Broersveld (3) , Dam (3) , Fortunaweg (3) , Karel Doormanweg (3) , Nieuw-Mathenesserstraat (3) , Algerastraat (2) in totaal van 0 straten
Vragen of opmerkingen
Zoekt u een culturele instelling te koop in Schiedam? We bieden u nu een unieke ruimte aan te Schiedam. Deze ruimte heeft een totale beschikbare oppervlakte van 695 m² te koop en ligt op Sweelincksingel 3 -7 in Schiedam.
Heeft u interesse in dit object, vul dan het aanvraagformulier in. Wij brengen u rechtstreeks in contact met de makelaar of eigenaar van de ruimte zodat u direct een bezichtiging kunt inplannen of extra informatie kunt opvragen. Deze info niet juist?
Klik hier indien bovenstaande informatie niet juist is en u ons hiervan op de hoogte wilt stellen.