Speelhuislaan 158 4815CJ Breda
Belegging te huur en te koop aangeboden op Speelhuislaan 158 in Breda
Namens onze opdrachtgever bieden wij u de ‘Belcrumwatertoren’ in Breda als uniek beleggingsobject te koop aan. De watertoren in de wijk de Belcrum te Breda is een industrieel monument uit het interbellum, in de stijl van de Amsterdamse School. Het is een Rijksmonument. De toren speelt een belangrijke rol in zijn omgeving. Niet alleen als landmark maar ook als onderdak voor een veelvoud aan (culturele) activiteiten voor de buurt/stad, in een dynamische, opkomende omgeving. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van totaal circa 1.314 m2 en is gelegen op een perceel van 2.425 m2.; een ensemble inclusief vijver. Het is de op één na grootste watertoren van Nederland.
BELEGGING
Momenteel zijn er in de Belcrumwatertoren zeven bedrijven gevestigd, waaronder SOAB Holding, de eigenaar van de toren. Het betreft een ideale plek om te werken of te vergaderen, alles in één huis. Ook biedt de toren representatieve ruimte voor bijeenkomsten. Werken en vergaderen op hoog niveau dus, met 360 graden uitzicht over heel Breda. De monumentale watertoren biedt iedere bedrijf een unieke, moderne werkomgeving in een monumentale context: een extra unique selling point. Het behoud van veel originele elementen, waaronder de nog in originele staat verkerende waterbak, pompconstructies en kelderreservoir met waterpompen, onderstreept het bijzondere karakter van het gebouw.
Het onderhavige object is verhuurd aan een zevental bedrijven. De actuele huurprijs is op aanvraag beschikbaar.
Bestemming en invullingsmogelijkheden
Het pand beschikt over een vergunning voor een lunchroom. Vanaf 2015 is er geruime tijd een restaurant/lunchroom op de begane grond geëxploiteerd. Ook de zeer karakteristieke kelder, met een oppervlakte van ca 176 m² en met centraal de oude pompen, kan ontwikkeld worden voor horecadoeleinden en separaat toegankelijk gemaakt worden. Dat biedt aanmerkelijke ontwikkelkansen voor uitbreidingsmogelijkheden voor horeca.
LOCATIE
De directe omgeving
De Belcrumwatertoren, een landmark voor de hele Belcrum, is gelegen in de bruisende dertigerjarenwijk Belcrum en maakt onderdeel uit van het Havenkwartier, ofwel CrossMark. Dit gebied is volop in ontwikkeling: er komen ruim 500 woningen, een bijzonder waterfront en werk- en horecavoorzieningen, kortom er staat veel op stapel. In de wijk De Belcrum is een mix van wonen, werken en culturele voorzieningen aanwezig. De Belcrum is in 2020 door buurtapp Nextdoor uitgeroepen tot de beste buurt van Nederland ()
BEREIKBAARHEID
Het pand is zowel via het openbaar vervoer als met de auto uitstekend bereikbaar. Het object ligt nabij de Noordelijke Rondweg, welke toegang geeft tot de dichtstbijzijnde snelweg de A16 (Antwerpen/Breda/Rotterdam). De A27 (Breda/Utrecht) is via de rondweg ook goed bereikbaar. De toren ligt aan de Speelhuislaan, die rechtstreeks naar het centraal station van Breda leidt.
PARKEREN
Nabij de toren, voor de deur, zijn ruim voldoende (betaalde) parkeerplaatsen beschikbaar. De Belcrumwatertoren biedt de Toreniers (huurders van de Belcrumwatertoren) tegen betaling een aantal parkeerplaatsen aan.
INDELING
De toren is gebouwd in de vroege jaren ’30 van de vorige eeuw in de nieuwe wijk Belcrum. Het voor die tijd luxueuze bouwwerk riep de vraag op of er wel genoeg rekening was gehouden met “den nood van dezen tijd". Maar de toren diende “een voornaam accent te vormen in het silhouet van Breda". Zorgvuldig gekozen materialen onderstrepen de zorg voor een esthetisch verantwoord beeld in de stijl van de Amsterdamse School.
De toren is 42 meter hoog en bevat met 1.450 m³ het grootste torenreservoir van Nederland. De toren is geopend op 29 augustus 1935 en in bedrijf geweest tot eind 1994. In 2000 heeft SOAB in eigen beheer de transformatieplannen opgesteld en onder eigen begeleiding laten uitvoeren. De transformatie is in 2001 opgeleverd. Vanaf dat moment biedt de toren onderdak aan de activiteiten van SOAB en diverse andere jonge en inspirerende bedrijven. De Belcrumwatertoren beschikt over een aantal bijzondere ruimtes. In de toren is het ook mogelijk om ruimte te huren voor vergaderingen, cursussen of bijeenkomsten (eventueel met rondleiding).
Oppervlakte totaal BVO: 1.314 m²
Kantoor VVO: 790 m²
Parkeerplaatsen: 12 stuks
OPLEVERNIVEAU
De ruimtes worden opgeleverd in de huidige staat, met onder meer navolgende voorzieningen:
- representatieve entree met een lift, monumentaal trappenhuis en noodtrappenhuis;
- rondom de kern zijn glazen puien aanwezig zodat de watertoren aan de binnenzijde transparant is;
- diverse toiletgroepen;
- op elke verdieping een pantry;
- centrale keuken op de 4e verdieping (met koelkast, magnetron en vaatwasser)
- cv met radiatoren, per ruimte regelbaar;
- vloerbedekking (laminaat);
- vast internet, wifi en gastwifi
- zeer representatieve vergaderruimtes voor groepen tot 30 mensen (waaronder panoramaruimte op 4e verdieping en
Pompkamer op de begane grond) zijn bij te huren.
HISTORIE WATERTOREN IN DE BELCRUM
Breda beschikt sinds 1893 over een waterleidingnet. Het water werd opgepompt in een pompstation bij Dorst en op druk gehouden door de watertoren in het Wilhelminapark. In de jaren dertig van de twintigste eeuw was het waterverbruik echter zo toegenomen dat een tweede watertoren nodig bleek. In 1935 was de realisering van een tweede watertoren een feit.
De architectuur
De watertoren in de Belcrum is niet slechts een utilitair bouwwerk, een waterbak op poten, maar is ook bijzonder fraai van uiterlijk. Aan de architectonische vormgeving en aan de inpassing in de omgeving is zeer veel aandacht besteed.
Volgens de Amsterdamse school
De vormgeving van de Belcrum-watertoren mag gerekend worden tot de Amsterdamse School. Deze richting in de Nederlandse bouwkunst tussen 1913 en 1930 kenmerkt zich door een bijzonder plastische vormgeving van de diverse vlakken. De baksteen is niet slechts bouwmateriaal voor muren, maar wordt als muur tot de gewenste decoratieve vorm gebogen, aldus Haslinghuis. Decoratie is binnen de Amsterdamse School erg belangrijk. De hoogte van de Belcrum-watertoren is slechts tweemaal zijn breedte, namelijk 42 meter. Hornix vond dit een weinig voordelige verhouding om ‘een watertoren te ontwerpen, die een behoorlijk bouwwerk op zichzelf zal zijn en als silhouet in het stadsbeeld aan redelijke eisen zal voldoen’. De ornamentering moest volgens Hornix slechts voortkomen uit de constructieve vormgeving.
In het tijdschrift ‘Water’ werd opgemerkt dat de luxueuze bouw en aanleg van het omliggende terrein twijfel deed rijzen of hier wel voldoende rekening was gehouden ‘met den nood van dezen tijd’. Nederland was nog in de greep van de Crisis. Er werd enigszins zuinig gekeken naar het parkje om de toren, het aparte trappenhuis en de belvédère met glazen koepel. Hornix pareerde deze kritiek met de uitspraak dat de watertoren een voornaam accent in het mooie silhouet van Breda zou vormen en dat daarom aan de vormgeving de uiterste zorg moest worden besteed. ‘De watertoren is een belangrijk gemeentelijk gebouw, evenals een raadhuis en school, en heeft als zodanig in de standing van Breda als gemeente bij te dragen’.
De constructieve delen van de toren zijn van gewapend beton. De torenruimte en omloop zijn in handgevormde steen van roodbruine kleur ommetseld. ‘Het is mijns inziens een eis voor dergelijke belangrijke bouwwerken, dat de overige gebruikte materialen van edele natuur zijn’, aldus Hornix in zijn toespraak bij de opening in 1935. Het hardsteen is van Zweeds graniet, de ramen en deuren zijn van staal, terwijl de lantaarn met koper is afgedekt. Het werk is uitgevoerd door het Bredase bedrijf I.B.G.
Boven de ingang van de toren is na de opening een beeldhouwwerk met een uitgebreide tekst aangebracht, uitgevoerd door de Bredase beeldhouwer Gerard van Aalst. Verder naar boven bevindt zich een beeldhouwwerk van de engel uit het Bredase stadswapen, met de gemeentewapens van Breda en Oosterhout. Het wapen van Oosterhout slaat waarschijnlijk op de prise d’eau in Dorst. Ook dit beeldhouwwerk is uitgevoerd na de opening, in 1936.
De stedenbouwkundige situatie
Hornix heeft bijzonder veel aandacht besteed aan de stedenbouwkundige inpassing van de watertoren. De toren was gepland in de Belcrum, toen de enige wijk van Breda ten noorden van de spoorlijn.
‘De plaats van den watertoren was, mede rekening houdende met de plaats van verschillende torens in de nabijheid, zodanig gekozen, dat het silhouet van den toren geen afbreuk aan het algehele silhouet van de stad zal doen’, aldus Hornix.
Een parkje met vijver
Op het terrein om de watertoren legde men een klein park aan, ter grootte van 3.700 m2. Het bestaat uit een vijver met grastalud met een keermuur van 48 meter lengte. In de trottoirs zijn flagstonetegels verwerkt. De vijver was tevens bedoeld voor de overloop van de watertoren. Het eerste schetsje voor het parkje is al gemaakt in september 1933. Hornix was dus al vanaf het begin bezig met de inpassing van de toren in de omgeving.
De toekomst van de toren.
Onder de noemer “Te Gast in de Toren" heeft SOAB, adviesbureau voor woning en leefomgeving, de toren in 2001 aangekocht en een ingrijpend maar het gebouw respecterend herbestemmingsplan ontworpen. Het bureau adviseert en begeleidt in ontwikkelingen op het gebied van strategie, coördinatie, verkeer en milieu en architectuur en bouw. Sinds 2002 heeft zij hier ook haar kantoor, nadat Aanmersbedrijf Rasenberg een grondige renovatie heeft uitgevoerd.
Kenmerken
Aangeboden als | Huur & koop |
---|---|
Koopprijs | €1.500.000 kosten koper |
Oppervlakte | 1.314 m² |
Bouwjaar | 1938 |
Gebruiksdoel | Belegging |
Overige gebruiksdoelen | Kantoor |
Voorzieningen | Lift, toilet, pantry, en verwarming |
Bedrijventerrein | Belcrum |
Buurt | Krogten |
Wijk | Breda noord |
In de buurt
De 10 meest populaire buurten in de omgeving om een belegging te huren of te kopen zijn: Chassé (3), City (3), Krogten (3), Tuinzigt (2), Belcrum (1), Brabantpark (1), Ginneken (1), Schorsmolen (1), Station (1), Valkenberg (1)
De 2 meest populaire bedrijventerreinen in de omgeving om een belegging te huren of te kopen zijn: Krogten Noord (2), Belcrum (1)
Over Breda
Breda heeft een oppervlakte van 83,58 km2 met ruim 184.126 inwoners.
Waar in Breda staat ruimte te huur of te koop?
Minervum (17) , Ginnekenstraat (14) , Takkebijsters (13) , Stadionstraat (10) , Ginnekenweg (9) , Hazeldonk (9) , Weidehek (7) , Lage Mosten (6) , Van de Reijtstraat (6) , Bijster (5) in totaal van 0 straten
Vragen of opmerkingen
Zoekt u een belegging te huur en te koop in Breda? We bieden u nu een unieke ruimte aan te Breda. Deze ruimte heeft een totale beschikbare oppervlakte van 1.314 m² te huur en te koop en ligt op Speelhuislaan 158 in Breda.
Heeft u interesse in dit object, vul dan het aanvraagformulier in. Wij brengen u rechtstreeks in contact met de makelaar of eigenaar van de ruimte zodat u direct een bezichtiging kunt inplannen of extra informatie kunt opvragen. Deze info niet juist?
Klik hier indien bovenstaande informatie niet juist is en u ons hiervan op de hoogte wilt stellen.